Професионална гимназия по техника и електротехника "Христо Ботев", град Монтана - ПГТЕ "Христо Ботев" - Монтана Европейска седмица на професионалните умения 2020
Публикувана от admin на 09.11.2020 20:12:48


Днес беше открита „Седмицата на възможностите в ЧЕЗ България 2020“. Тази година инициативата е част от „Европейската седмица на професионалните умения 09-13.11.2020“, където ЧЕЗ е официален партньор. Съгласно препоръките, събитието се провежда изцяло онлайн.

#EUVocationalSkills #DiscoverYourTalent

Главният оперативен директор на ЧЕЗ България г-н Душан Рибан откри събитието и благодари на участниците, като изтъкна значението на сътрудничеството с професионалните гимназии за изграждане на добре подготвени, мотивирани и успешни кадри за енергетиката.

В първия ден от поредицата събития представители на ЧЕЗ направиха преглед на най-важните проекти, с които компанията подкрепя професионалното образование в България. Обявен беше стартът на състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за дванайсетокласници. То ще се провежда в съответствие с указанията на здравните и образователните власти, при пълно спазване на противоепидемичните мерки. Повече информация за състезанието може да намерите на сайта: stipendiant.com. Участие в състезанието ще вземат и ученици от ПГТЕ "Христо Ботев", 12 клас, специалност Електроенергетика.

В рамките на „Седмица на възможностите в ЧЕЗ България 2020“ предстои директно предаване с разходка в Техническия учебен център на ЧЕЗ Разпределение, включително кадри от обучения за височинна работа; участниците виртуално ще посетят подстанция и ще се запознаят с възможностите на умните системи за отчитане на консумираната електроенергия.

В поредното събитие от „Седмицата на възможностите в ЧЕЗ 2020“ направихме виртуална разходка из едно уникално съоръжение на ЧЕЗ Разпределение – Техническия учебен център в София. Там се намира умален модел на електроразпределителната мрежа, която дружеството стопанисва.

Един от най-опитните инженери и преподаватели в ЧЕЗ Разпределение, д-р инж. Величко Атанасов, показа на ученици от професионалните гимназии и техните учители как се работи с основните съоръжения от мрежата, разказа как електричеството стига от подстанцията до всеки дом, обясни как съвременните технологии помагат за по-надеждно електрозахранване на населените места. Показа какви платформи използва ЧЕЗ Разпределение, за да опазва живота на щъркелите, които гнездят върху стълбовете по мрежата. Беше направена и демонстрация за работа на височина върху електрически стълб.