Професионална гимназия по техника и електротехника "Христо Ботев", град Монтана - ПГТЕ "Христо Ботев" - Монтана Мобилност в Германия
Публикувана от admin на 22.04.2014 23:19:38

От 23 март до 11 април в Дрезден, Германия се проведе мобилност по Проект 2013-1-BG1-LEO01-08834 "Европейска практика в изграждането на компютърните мрежи". Участници бяха 20 ученици от 10 и 11 клас. Те проведоха практика в областта на компютърните мрежи в условията на модерна и високотехнологична работна среда. Под вещото ръководство на мистър Нестлер, практикантите усъвършенстваха своите професионални умения и компетенции. Практиката се проведе на английски език, което значително повиши нивото на владеене на езика от всички ползватели. Същевременно в неформална обстановка учениците упражниха и немския си език.

Практиката се осъществи основно на екипен принцип. Бяха сформирани 4 екипа, ръководени от своите тийм-лидери. Разработването на груповите проекти стана съвместно с учениците от полската група. Полските екипи, с тема на проекта от областта на предприемачеството, възложиха заданията на българските отбори, които трябваше да осъществят техническата им реализация. Така всичко беше като игра от една страна, а от друга съвсем реална работна ситуация. В края на мобилността и двете групи направиха своите финални презентации пред
аудиторията, с които представиха завършените си проекти. Всеки член на екип обясни своя принос за осъществяването на проекта. Екипите отговориха на зададените им от публиката въпроси. За проведената практика, ползвателите получиха сертификати от приемащата организация WBS Training AG.

Културната програма беше много наситена със събития. В Дрезден посетихме всички забележителности в Стария и Новия град, замъка и парка Пилниц, Музея на техниката, Завода на Фолксваген. Разгледахме събраните съкровища в Historical Green Vault и New Green Vault, картините на старите майстори като Рафаело, Тициан, Рембранд, Ботичели, Каналето и др., Залата на рицарите, Турската стая, Порцелановия салон, Физико-математическия салон и мн.
други.

Проведохме екскурзии до Лайпциг - църквата Свети Николай, катедралата Свети Томас, паметника на Гьоте; Берлин - Бранденбургската врата, Райхстага, Монумента на загиналите по време на Втората световна война; Прага - Катедралата Свети Вит, Храдчани, Карловия мост, Старе место,Часовниковата кула Орлой.

Всички участници в мобилността останаха с незабравими впечатления и чудесни емоции от срещата си с немските професионализъм, точност и ред, с немската история и култура.
Повече снимки в нашата фотогалерия и На страницата на проекта във фейсбук