Професионална гимназия по техника и електротехника "Христо Ботев", град Монтана - ПГТЕ "Христо Ботев" - Монтана Седмица на професионалното образование 2018
Публикувана от admin на 03.12.2018 00:49:22

През седмицата на професионалното образование в ПГТЕ „Христо Ботев“ се проведоха следните дейности:
На 19 ноември ученици от VIIIБ клас, специалност „Машини и системи с ЦПУ“, демонстрираха шлосерските си умения при обработване на метали пред съучениците си от специалност „Автомобилна мехатроника“.

На 20.11 се проведе състезание по електротехника и електроника, в което взеха участие ученици от Х, ХI и ХII клас, специалности „Компютърна техника и технологии“ и „Компютърни мрежи“. Участниците премериха сили в два кръга - теоретичен и практически. В теоретичния кръг състезателите отговаряха на въпроси от общотехническа подготовка, а в практическия показаха умения за електрически монтаж на печатна платка по дадена схема. Призовите места заеха:
I място - Евгени Валериев – ХА клас
II място – Меарисия Емилова – ХIIБ клас
III място - Кристиян Светлинов – ХIА клас

На 21.11 се проведе състезание с учениците от ХIIБ клас, специалност „Компютърни мрежи“, на което те демонстрираха придобитите си професионални знания и умения. Формираха се отбори от по 3-ма състезатели. Състезанието протече в 2 етапа. През първия етап участниците се справиха с теоретичен тест. При втория етап всеки състезател изпълни конкретна задача: изработване и тестване на кабел за свързване на компютър към съществуваща мрежа, инсталиране на безжична мрежова карта и свързване към безжична мрежа, тестване на работоспособността на картите и скоростта на мрежата. Победи отборът, който бързо, точно и качествено изпълни поставеното задание. Това беше отборът на Ивана Петрова, Меарисия Емилова и Антоний Ивов. Достоен финалист беше отборът, съставен от Атанас Ангелов, Божидар Янков, Вени Георгиев.

На 22.11 се проведе състезание по уеб дизайн на тема „Моят първи бизнес сайт“ с ученици от ХIIА клас, специалност „Компютърна техника и технологии“.

През седмицата на професионалното образование ПГТЕ отвори вратите си за посещения на ученици от основните училища. Те присъстваха на някои от състезанията, разгледаха компютърните кабинети, работилниците и лабораториите.

Учениците от ПГТЕ и гостите от другите училища посетиха училищния музей на техниката.

Снимки от дейностите може да видите в раздел Галерия.